Λεπτομέρειες
Τι πρέπει να ξέρετε: το Stevia είναι χαμηλό (περίπου 50 cm) πολυετές φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε γλάστρα. Το χαρακτηριστικό της είναι τα μαλακά φύλλα, οι ευέλικτοι βλαστοί και το φθινόπωρο στις κορυφές του σχηματίζονται λευκά χρώματα. Οι σπόροι της είναι μικροί (περίπου 3mm μήκος) και φέρουν στα άκρα τους λεπτά τριχίδια που τους είναι πολύ χρήσιμα στην μεταφορά τους από τον άνεμο. Η γονιμότητα των σπόρων της είναι πολύ μικρή. Οι σπόροι που έχουν ανοικτό χρώμα, γενικά είναι άγονοι, ενώ οι σπόροι που έχουν σκούρο χρώμα, είναι γόνιμοι.Εν τω μεταξύ,το φυτό καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν επιτρέπεται σε όλες τις χώρες να χρησιμοποιείται . Το στέβια παράγει μια φυσική γλυκιά ουσία που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη της κανονικής ζάχαρης, αλλά δεν είναι τόσο επιβλαβής.
Χρήση: Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα και είναι κατάλληλα για τσάι, φρουτοσαλάτες ....... Στην πραγματικότητα, για οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιειθεί που χρειαζεται να γλυκαθεί. Αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, λόγω της μεγάλης γλυκαντικής του δύναμης.
Προέλευση: Το Stevia προέρχεται από την Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα από τη Βραζιλία.
Πολλαπλασιασμός: βάλτε το σπόρο βαθιά σε δοχείο με χώμα θερμοκηπίου . Στη συνέχεια τοποθετείστε το δοχείο με τους σπόρους σε ζεστό μερος (π.χ στο καλοριφερ). Να το διατηρείται συνεχώς υγρό αλλά με μέτρο. Η περίοδος βλάστησης ειναι από 1 εώς 4 εβδομάδες.
Φροντίδα: Επειδή το φυτό της χοντρές ρίζες χρειάζεται ένα μεγαλύτερο δοχείο. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά, αλλά δεν ανέχεται υπεράρδευση. Εάν η ατομική βλαστοί αναπτύσσονται πάρα πολύ καιρό μπορείτε να τους κόψετεί αν επιθυμείτε.
Χειμώνας: Το χειμώνα, το εφυτό παραμένει πράσινο, αλλά χρειάζεται αρκετό φως. Εάν είναι πάρα πολύ σκοτεινά και κρύα ή πολύ ξηρό, το φυτό μαζεύευτε και ανοίγει μέχρι την άνοιξη. Το χειμώνα, τπρέπει να ποτίζετε λιγότερο.